Attributing liability to the building contractor

January 25, 2013
Responsabilidad constructor - Building Contractor Liability for Defects in Spain

The contractor is liable for material damage arising from lack of skill, lack of professional or technical competence, negligence or breach of obligations, whether legal or contractual.

The contractor is not liable solely for its own acts or omissions, but also for those of the natural or legal persons who depend on it; this includes its employees and also subcontractors on the works, for whose acts or omissions the contractor will be liable if it was the one who hired them, unless the subcontractor was chosen by the client commissioning the works.  The contractor is also liable for damage caused by deficiencies in construction products purchased or accepted by it. It is not merely that the damage in question may be attributed to the contractor if it supplied the materials; even if they were supplied by any other party involved (for example, the developer), the contractor will be liable – even for latent defects in the materials – if it accepted them, that is, if it agreed to their use in the works and raised no objection.

However, the fact that the contractor is liable for the work of third parties (workers, subcontractors, material suppliers) does not exclude the liability of those third parties for their own acts.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Responsable » DPCON RECLAMACIONES JUDICIALES SL
Finalidad » Prestación de servicios requeridos
Legitimación » tu consentimiento
Destinatarios » No se cederán datos a terceros.
Derechos » Tiene derecho de acceso, rectificación y supresión

Related articles

DON’T HESITATE TO CONSULT US!

CUSTOM BUDGETS

1 + 9 =

GDPR-LSSI

The information you submit will be added to a file owned by DPCON RECLAMACIONES JUDICIALES S.L. It will be used solely to process your data and handle your request, in compliance with Regulation (EU) 2016/679 (GDPR), Organic Law 3/2018 (LOPDGDD) and Royal Decree 1720/2007. Your data will not be shared with third parties except when legally required, and will be retained until you request deletion.
You may exercise your rights of access, rectification, erasure, portability, restriction, objection and withdrawal of consent at any time by writing to dpcon@dpcon.es.

Contact

Telephones: 911 61 01 65 / 646 567 732

Email: dpcon@dpcon.es

Headquarters: Paseo de la Castellana 257, 1º Sur
CP 28046, Madrid

SERVICE ALL OVER SPAIN

WhatsApp